Bağışıklığın güçlendirmenin yolu: İyi beslenmek
Kış Mevsiminde Bağışıklık Sistemi İçin Beslenme Önerileri
Kış mevsiminde havalar soğurken ve gün ışığı azalırken bağışıklık sisteminin daha da önemli hale geldiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör, “Bu dönemde hastalıklardan korunmak için güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak gerekiyor. Sağlıklı ve güçlü bir bağışıklık sistemi için mevsime uygun beslenmeye dikkat etmek çok önemlidir” dedi.
Atıştırmalıklardan Ve Yağlı Şekerli Besinlerden Uzak Durun
Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör, atıştırmalıklara ve yağlı, şekerli besinlere yönelimin artmasıyla vücut ağırlığında istenmeyen değişiklikler olabileceğini belirtti. Bu nedenle, vücuttaki fazla yağ birikimine sebep olan “obezite” riskinin arttığına vurgu yapan Güngör, sağlıklı bir yaşam için mevsime uygun beslenmeyle ideal kiloyu korumanın önemli olduğunu ifade etti. Kış aylarında vücut ısısını korumak için yeterli sıvı alımına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Güngör, günde en az 2-2,5 litre su içilmesini, ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı gibi içeceklerin tercih edilmesini önerdi.
Zengin Beslenmenin Bağışıklığa Faydaları
Kış mevsiminde artan soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı A, C, D ve E vitaminlerinden zengin beslenmenin bağışıklık sistemi üzerinde önemli bir etkisi olduğunu belirten Güngör, mevsimine uygun olarak günde en az 2 porsiyon meyve ve 3 porsiyon sebze tüketilmesinin önerildiğini söyledi. Bu dönemde havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, pırasa, maydanoz gibi sebzeler ile portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tüketilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Güngör, ayrıca kuru baklagiller ve kuruyemişlerin de günlük beslenmede yer alması gerektiğini belirtti.
Kış Mevsimi Ve D Vitamini
Kemik ve diş sağlığı için önemli olan D vitamini hakkında bilgi veren Güngör, kış aylarında güneş ışınlarıyla vücutta yeterli miktarda D vitamini üretilemediğini belirtti. Bu nedenle, haftada 2-3 kez balık tüketilmesini öneren Güngör, yüksek yağlı besinlerden kaçınılması gerektiğini ve sağlıklı yağ asitleri içeren zeytinyağı, yağlı tohumlar ve kuruyemişlerin tercih edilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, günlük şeker tüketiminin en fazla %10’unu geçmemesi gerektiğini ve basit şekerler yerine kompleks karbonhidratlar tercih edilmesi gerektiğini belirtti.
Çocukların Beslenmesine Dikkat Edin
Sağlıklı beslenme için ev yapımı, geleneksel gıdaların tüketiminin arttığını belirten Güngör, çocukların paketli ve işlenmiş gıdalar yerine sağlıklı ev yapımı besinlerle beslenmeleri gerektiğini vurguladı. Beslenme konusunda bilinçlendirilmiş çocukların sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kalıcı olacağını ifade eden Güngör, yerel üretimin ve sağlıklı yaşamın desteklenmesinin önemine dikkat çekti.